• Fondacija za promociju obrazovanja, kulture, mira i ljudskih prava

ZANIMLJIVOSTI

OD 110 GODINA STAROG DRVETA NASTALA JE NAJORGINALNIJA I NAJSLAĐA BIBLIOTEKA IKADA

OD 110 GODINA STAROG DRVETA NASTALA JE NAJORGINALNIJA I NAJSLAĐA BIBLIOTEKA IKADA

Projekat “Little Free Library” započela je neprofitna američka organizacija, čiji se uticaji vide i po celoj Evropi. Male besplatne knjižare funkcionišu prema principu “donesi knjigu, pozajmi knjigu”. U 88 zemalja postoji više od 75.000 malih knjižara, u kojima se godišnje izmene milioni knjiga.

Iako živimo u svetu interneta, s pristupom informacijama na samo jedan klik, još uvek postoji nešto magično i važno kada su u pitanju knjige. Sposobnost da se uroni u književnu fikciju i čita polako i pažljivo pomažu podsticanju važnih veština poput kritičkog razmišljanja i empatije.

Ipak, najoriginalniju biblioteku ovog tipa koju smo do sada videli napravila je porodica u Kor d’ Alejnu, u saveznoj američkoj državi Ajdaho. Šerli Armitadž Hauvard, bibliotekarka, knjigovezac i umetnica, odlučila je da od ogromnog stabla starog 110 godina napravi preslatku biblioteku. Drvo je bilo trulo, te umesto da ga poseku i unište, danas je u njemu jedna od “Little Free Library” biblioteka. 

Panj je isklesan iznutra, prekriven krovom, a unutrašnje i spoljašnje osvetljenje dali su mu zaista bajkoviti izgled i učinili jednom od najlepših biblioteka koje smo ikada videli.

Pogledajte i sami:

AUTOR: STAŠA MILJKOVIĆ  za National Geographic